Творчі підсумки шостого театрального сезону

Залиште оцінку
(1 голос)
Творчі підсумки шостого театрального сезону

       Студентський театр EX LIBRIS – це відомий у місті та області творчий осередок, до якого тягнеться молодь з усіх факультетів нашого ВИШу.

Колектив під керівництвом доцента кафедри філософії та культурології філологічного факультету Марини Каранди взимку цього року відзначив своє п’ятиріччя і продовжує експериментувати з найрізноманітнішим драматичним матеріалом. Всього за навчальний рік аматорський театр провів 13 тренінгів, народив 5 вистав, відпрацював 17 показів, з них двічі – у області.

       Закриваючи театральний сезон, варто згадати роботи, які були народжені за цей час. Осінь ознаменувалася появою інклюзивної вистави «Ковбої у зоосаду» для дітей з вадами слуху. Січень – традиційний час випробування на соціальну зрілість наймолодших акторів театру, студентів 1-2 курсів. Вони проявили себе у традиційному «Вертепі» для пацієнтів обласної дитячої лікарні. Цьогоріч до вистави було додано інтерактив – майстер-клас із народної хореографії. Далі було народжено дуже веселий і змістовний «Театральний капусник» - саморефлексію, приурочену до зустрічі діючого акторського складу з випускниками-ветеранами студентського театру.
        У лютому одразу дві вистави побачили світ – біографічний міф про приватне життя Лесі Українки «А все-таки я тебе…» ( за мотивами драми Н. Неждани у постановці провідного актора Чернігівського обласного драмтеатру Є. Бондаря) та соціальна драма «Куля, яка була трохи пірамідою" ( драматична основа та постановка Марини Каранди). Вистави вийшли серйозними за проблематикою, видовищними та зрілими, добре сприйняті і студентами, і викладачами, і старшокласниками. Глядач їх побачив тричі у стінах НУЧК імені Т.Г. Шевченка, у школах № 28, 32, 33, 35, 12 та у гімназії м. Носівка.
У квітні молоді актори створили на день народження художнього керівника абсолютно самостійну постановку у жанрі театру тіней «Коли дерева стали великими» (драматична основа – Вікторія Ліщук, режисура – Катерина Кравченко, світлове та пластичне рішення – Ірина Жара).
       18 травня театр EX LIBRIS мандрував до м Ніжина з виставою «А все-таки я тебе...», щоб взяти участь у І Всеукраїнському фестивалі аматорських театрів «Лискавиця» разом із київським, гомельським колективами та театрами з області. Слова «якісно», «потужно» лунали на адресу чернігівської вистави з вуст Голови оргкомітету фестивалю, художнього керівника Ніжинського академічного українського драматичного театру ім. М.М. Коцюбинського – заслуженого працівника культури України Юрія Муквича, його заступника, народної артистки України Алли Соколенко, директора Ніжинського коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької, к.мист., заслуженого артиста України Володимира Дорохіна. Чверть години ніжинська публіка не відпускала акторів за лаштунки. Дякуємо рідному університету, що уможливив таку гастроль.
      14 червня колектив випустив ще одну прем’єру дитячої вистави-мініатюри «Мрія ведмедика Петрика» з інтелектуальною та динамічною ігротекою-сканвордом. Не зважаючи на спеку, актори співдіяли з глядачами дуже душевно.
Цей театральний сезон був плідним, розмаїтим та експериментальним. Театр EX LIBRIS бажає всім гарних творчих канікул та чекає своїх глядачів восени.

Художній керівник театру EX LIBRIS
к.філос. н., доцент кафедри філософії та культурології
філологічного факультету
Марина Каранда

Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка

T.H. Shevchenko
National University
«Chernihiv Colehium»

КОНТАКТИ

З нами можна зв'язатись за вказаними контактами

Адреса: 14013, м Чернігів вул. Гетьмана Полуботка, 53

Телефони:

Приймальна комісія (0462) 941-081

(073) 104 82 73
(096) 506 28 20

Приймальня ректора (0462) 941-170

Загальний відділ (0462) 941-178

 

Ми в соціальних мережах FB IG YT TG TG