Print this page

Європейський день парків 2019

Залиште оцінку
(3 голосів)
Європейський день парків 2019

EUROPEAN DAY OF PARKS

     Європейський день парків символізує міжнародну солідарність територій, що охороняються. Свято організоване з метою підйому профілю заповідників Європи, а також для того, щоб викликати суспільну підтримку їх роботи.
Проведений вперше у 1999 році, цей день тепер святкується щороку по всій Європі 24 травня, оскільки саме 24 травня 1909 року в Швеції був створений перший з дев’яти Європейських Національних Парків.
      Це свято було  організовано Федерацією ЄВРОПАРК – європейською організацією, яка об’єднує природні території, що охороняються, в тридцяти шести європейських країнах.
      Цього дня проводяться багаточисельні заходи на території і довкола заповідників, присвячених святкуванню природної краси Європи та її культурного надбання, висуваючи на перший план їх захист, як в даний час, так і в майбутньому.
      На території Чернігівщини знаходяться 2 національних природних парки, 3 регіональних ландшафтні  парки, 2 дендропарки, 16 парків – пам'яток садово-паркового мистецтва. Вони представляють природну красу, біологічне різноманіття та ландшафти, що охороняються. Також виступають як об’єкти історичної спадщини, показуючи велич творіння ландшафтних архітекторів та паркобудівників.
     У рамках відзначення даного дня науковцями-екологами було запропоновано ряд екскурсій та заходів  із впровадження додаткового  іміджу та акцентування уваги на проблеми вивчення і збереження окремих заповідних паркових територій Чернігівської області.
     Минулої суботи науковцями Мезинського національного природного парку була проведена одноденна екскурсія для співробітників Міністерства екології та природних ресурсів України по території парку "Від історії до сьогодення",  під час якої було презентовано найцікавіші куточки парку та його видатні пам’ятки – Цар-дуб, дуб Мазепи, Мезинська стоянка та музеї, панорамні майданчики на долину Десни.
     Також протягом минулого тижня студентами-екологами університету разом з директором КЗ РЛП "Ялівщина" було розвішено близько 30 пасток-ловушок короїдів-шкідників сосни та впорядковано дві екологічні стежки парку.
У рамках проведення даного дня екологи-п'ятикурсники залучилися до впорядкування колекції хвойних та території навчально-наукової станції університету.
     24  травня 2019 року викладачами кафедри екології та охорони університету була запропонована  екскурсія по території парку "Ялівщина", під час якої всі бажаючі городяни  відвідали екологічну стежку "Дивосвіт природи Ялівщини" та подивились   колекції хвойних рослин навчально-наукової станції університету.

Юрій Карпенко
завідувач кафедри екології та охорони природи

Останні новини користувача НУЧК