День довкілля та Всесвітній День Землі 2019 – на теренах регіонального ландшафтного парку "Ялівщина"

Залиште оцінку
(5 голосів)
День довкілля та Всесвітній День Землі 2019 –  на теренах регіонального ландшафтного парку "Ялівщина"

20 квітня в День довкілля та 22 квітня в Всесвітній День Землі (International Mother Earth Day) 2019 року, в свята єднання народів планети у справі захисту навколишнього середовища і збереження тих багатств і природних ресурсів, якими наділила нас природа, екологи нашого університету долучилися до суботника, який ініціювали представництво компанії Coca-Cola разом з адміністрацією РЛП "Ялівщина".

Також у сонячний суботній день на навчально-науковій станції університету студенти біологи та екологи впорядковували територію дендрарію та колекційні ділянки з хвойними. А відвідувачі навчально-науковій станції – в цей день милувалися квітучими магноліями та гіацинтами. Цієї прекрасної днини природа буквально запрошувала до себе, розкриваючи своє пробудження та таємниці.
       У рамках дня Землі на навчально-науковій станції викладачами та студентами екологами було висаджено 5 нових  видів дерев реліктової групи, а саме: секвоядендрон велетенський (мамонтове дерево), метасеквойю гліптостробовидну, таксодій болотний, криптомерію японську та кипарис аризонський. Ці рослини будуть представляти "дольодовикову " флору в колекціях коніферетуму станції.
      Але зазначити, що ці дні – це і нагадування про екологічні катастрофи, день, коли кожна людина має можливість замислитися над тим, що вона може зробити для розв’язання екологічних проблем.
Вперше День Землі був відзначений у 1970 році, і з того часу його проводять щороку 22 квітня. Це свято чистої Води, Землі й Повітря, яке має на меті об’єднати людей планети для захисту навколишнього природного середовища, привернути увагу до екологічних проблем нашої планети.
     Цікавою є історія походження цього свята. Вона пов’язана з ім’ям Джона Мортона – адміністратора штату Небраска на півночі американського континенту, який наприкінці ХІХ століття, переїхавши до цього штату, звернув увагу на факт, що поодинокі дерева пустельної території прерії штату вирубували для будівництва житлових будинків та їх опалення. Джон Мортон запропонував проведення дня, присвяченого благоустрою, із заохоченням призами тих, хто посадить найбільше дерев. Лише за один день було висаджено понад 1 млн. дерев. Після цього у 1882 році в штаті Небраска 22 квітня було проголошено офіційним святом – Днем Дерева.
    Успіх першої акції, що відбулася 22 квітня 1970 року в США, надихнув організаторів на проведення «Тижня Землі» як щорічних заходів з благоустрою територій. Ініціатива була підтримана населенням і набула популярності.
На хвилі громадської і політичної активності, завдяки проведенню Дня Землі у США, було прийнято закони та інші акти з питань охорони навколишнього природного середовища (зокрема Акт про чисте повітря). Генеральний секретар ООН підписав спеціальну відозву, присвячену цій події.
Україна прагне стати повноцінним учасником передових світових процесів і реформування економіки з урахуванням екологічних аспектів. Дбайливе ставлення до природи, навколишнього природного середовища – важливий крок на цьому шляху.

Юрій Карпенко,
завідувач кафедри екології та охорони природи

 

Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка

T.H. Shevchenko
National University
«Chernihiv Colehium»

КОНТАКТИ

З нами можна зв'язатись за вказаними контактами

Адреса: 14013, м Чернігів вул. Гетьмана Полуботка, 53

Телефони:

Приймальна комісія (0462) 941-081

(073) 104 82 73
(096) 506 28 20

Приймальня ректора (0462) 941-170

Загальний відділ (0462) 941-178

 

Ми в соціальних мережах FB IG YT TG