Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г. Шевченка
T.H. Shevchenko National University «Chernihiv Colehium»
НУЧК імені Т.Г Шевченка

Eкологічний семінар-тренінг «Дій за озон!» для 50 освітян Чернігівської області

Залиште оцінку
(4 голосів)
Eкологічний семінар-тренінг «Дій за озон!»  для 50 освітян Чернігівської області

8 квітня 2019 року партнерська мережа «Освіта в інтересах сталого розвитку» розпочала цикл тренінгів «ДІЙ ЗА ОЗОН!» за підтримки проекту ПРООН-ГЕФ «Підвищення рівня обізнаності щодо захисту озонового шару та пом’якшення наслідків зміни клімату» на території України.


         Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка та Чернігівська обласна організація Українського товариства охорони природи, одними з перших підтримали ініціативу та виступили співорганізаторами семінару-тренінгу «ДІЙ ЗА ОЗОН!» з впровадження навчального комплекту для закладів загальної середньої освіти «Озонекшен» для 50 освітян Чернігівської області.
        Проект ПРООН – ГЕФ «Початкова реалізація прискореного вилучення з обігу гідрохлорфторвуглеводів (ГХФВ) у регіоні країн з перехідною економікою (КПЕ)», що впроваджується ПРООН за підтримки Глобального екологічного фонду, був спрямований на сприяння виконанню зобов'язань взятих Україною за міжнародними договорами щодо питань, пов’язаних із захистом озонового шару Землі та управлінням у сфері захисту навколишнього середовища, зокрема Монреальським протоколом та Віденською конвенцією про охорону озонового шару, Стороною яких є Україна.
Проект має на меті усунення перешкод, пов’язаних із недостатнім рівнем обізнаності, сприяння регіональному обміну інформацією та розвитку зв'язків у сфері захисту озонового шару, а також зміцненню спроможності та наданню технічної допомоги на національному рівні. Підвищення освіченості населення та школярів щодо впливу глобального потепління та захисту озонового шару, внесе вагомий вклад у боротьбу з наслідками зміни клімату. Такі освітні заходи дають можливість учням дізнатися про альтернативні речовини, які можна використовувати в повсякденному житті та господарській діяльності на противагу шкідливим озоноруйнівним речовинам, про негативний вплив УФ-випромінювання на людину та навколишнє середовище, про принципи Монреальського протоколу.
      Запропонована ініціатива має на меті започаткувати процес поширення знань та кращих світових практик щодо захисту озонового шару та пом'якшення наслідків змін клімату. Цей тренінг дає можливість викладачам навчитися за системою «Train-the-trainer» та провести курс екологічних уроків на тему захисту озонового шару та проблеми глобального потепління у освітніх закладах, які вони представляють.
     Вперше за останні 10 років було проведено екологічний семінар-тренінг «ДІЙ ЗА ОЗОН!» для 50 освітян закладів загальної середньої освіти Чернігівської області – вчителі біології, географії, хімії, природознавства,
Тренінгові програму для учасників розкривали фахівці з Національної академії педагогічних наук України: кандидат педагогічних наук, провідний науковий співробітник лабораторії позашкільної освіти – Пруцакова О.Л. та методист науково-методичного центру ІППО Київського університету імені Бориса Грінченка – Санковська І. М.
Під час проведення екологічної гри «Еко-лото» було наведено інформація про озон (відкриття, дослідники, цікаві факти); ознайомлено з інформаційними матеріалами; структурою посібника для учнів (покроковість, форми роботи, інтерактивні вправи, зразки завдань, методичні рекомендації) та структурою посібника для вчителя (покроковість, форми роботи, інтерактивні вправи, зразки завдань); наведено методичні рекомендації з проведення роботи на уроках (хімія, природознавство, біологія, екологія).
      При підведенні підсумків відбулося вручення всім учасниками навчального комплекту для закладів загальної середньої освіти «Озонекшн» та сертифікатів.

С. Потоцька, доцент кафедри екології та охорони природи,
голова Чернігівської обласної організації
Українського товариства охорони природи

 

Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка

T.H. Shevchenko
National University
«Chernihiv Colehium»

КОНТАКТИ

З нами можна зв'язатись за вказаними контактами

Адреса: 14013, м Чернігів вул. Гетьмана Полуботка, 53

Телефони:

Приймальна комісія (0462) 941-081

(073) 104 82 73
(096) 506 28 20

Приймальня ректора (0462) 941-170

Загальний відділ (0462) 941-178

 

Ми в соціальних мережах FB IG YT TG TG